Η παλιά πόλη της Λεμεσού είναι η καρδιά της πόλης με τους στενούς ακτινωτούς δρόμους της να οδηγούν μέχρι έξω από το παλιό ψαρολίμανο. Το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού που ήταν ο τόπος τέλεσης του βασιλικού γάμου στο Μεσαίωνα, μεταξύ του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, Βασιλιά της Αγγλίας, και της Βερεγγάρια της Ναβάρρας, σήμερα στεγάζει το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο.
Η πόλη αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και τώρα καλύπτει 15 χιλιόμετρα ακτής με ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, διάσπαρτα αλσύλλια από ευκαλύπτους και συνδέονται με ένα δημοφιλή χώρο περιπάτου για περπάτημα και τρέξιμο.
Οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί για την αγάπη τους στη διασκέδαση, άρα δεν είναι έκπληξη ότι η νυχτερινή ζωή της πόλης ποικίλει. Κάθε είδους ταβέρνα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ παραλιακά μπαρ κατά μήκος του χώρου περιπάτου προσθέτουν στις επιλογές. Συμμετέχετε στις Βακχικές καταχρήσεις κατά το Φεστιβάλ Κρασιού το Σεπτέμβριο ή διασκεδάστε στο Καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων με φανταχτερές στολές καθώς και τα πάρτι το Φεβρουάριο. Απολαύστε οπωσδήποτε μια καλοκαιρινή συναυλία κάτω από τα αστέρια στο Ελληνορωμαϊκό θέατρο του Κουρίου.
Τι να δείτε:
Θέατρο Κουρίου
Το Θέατρο του Κουρίου βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του απότομου λόφου πάνω στον οποίο χτίστηκε η πόλη. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα Π.Χ. αλλά απέκτησε τις σημερινές διαστάσεις του στο 2ο αιώνα Μ.Χ. Το θέατρο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα. Το θέατρο ήταν κλειστό στα νότια από το κτίριο της πρόσοψης της σκηνής που πρέπει να έφτανε στο ύψος των παρασκηνίων αν και σήμερα μόνο τα θεμέλια του διασώζονται. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο τοξωτοί πάροδοι (διάδρομοι) από όπου έμπαινε μέσα στο θέατρο το κοινό. Στο θέατρο του Κουρίου χωρούσε μέχρι και 3.500 θεατές.
Κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων ανακατασκευών, μετατράπηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί θηριομαχίες. Στο Θέατρο του Κουρίου γίνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού
Το Κάστρο της Λεμεσού βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, λίγο πιο πάνω από το παλιό λιμάνι. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι εδώ που ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Τα οχυρωτικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και υπάρχουν σκέψεις ότι ήταν κομμάτια από πολύ μεγαλύτερο κάστρο.
Η ακριβής ημερομηνία της κατασκευής του κάστρου δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με τον Etienne de Lusignan, χτίστηκε το 1193 από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών, Guy de Lusignan, αλλά η πρώτη επίσημη αναφορά του κάστρου χρονολογείται στο 1228, κατά τη διάρκεια της ανάμιξης του Frederic II της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου. Μέσα στα χρόνια το κάστρο υπέφερε από επιθέσεις διαφόρων εισβολέων, αλλά έπαθε μεγαλύτερες ζημιές και από σεισμούς του 1567 και του 1568. Τέλος στο 1590, οι Οθωμανοί ξανάχτισαν το κάστρο στην αρχική μορφή του. Το αρχικό κάστρο ήταν μεγαλύτερο από το μεταγενέστερο, στο οποίο ενσωματώθηκαν κάποια κομμάτια από το παλιότερο κτίριο, όπως οι δύο μακρόστενες αίθουσες του ισογείου. Κάτω από την ανατολική αίθουσα υπάρχει ένα υπόγειο με κελιά, που χρησιμοποιούνταν για φυλακή μέχρι το 1950. Σήμερα το κάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.
Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων
Ο Άγιος Νικόλαος των Γάτων, το παλιότερο ίσως μοναστήρι στην Κύπρο, βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Η σημερινή εκκλησία μάλλον είναι του τέλους του 14ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα και το ξανακατοίκησαν Ορθόδοξες καλόγριες στις αρχές του 1980. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, από την Αγία Ελένη τη Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που άφησε ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό εκεί. Εκείνη την εποχή το νησί βασανιζόταν από σοβαρή ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το νησί. Τα φίδια πολλαπλασιάστηκαν και η ζωή στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο Ακρωτήρι ήταν αφόρητη. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό ιστορικό Stephen Lusignan, μετά την αναχώρηση της Αγίας Ελένης, ο μεγάλος Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο με χιλιάδες γάτες για να εξοντώσει τα φίδια.
Λουτρά της Αμαθούντας
Μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας υπάρχουν λουτρά Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Νότια της Αγοράς είναι τα δημόσια λουτρά της Ελληνιστικής περιόδου που αποτελούνται από ένα κυκλικό κτίριο με είσοδο από τα βόρεια και μερικά ακόμα δωμάτια προς το βορρά. Η πρώτη αίθουσα είναι ορθογώνια , που μάλλον χρησιμοποιόταν για παλαίστρα ή για αγώνες. Πηγαίνοντας προς τα άλλα δωμάτια υπάρχει ένας θόλος και πιθανόν να ήταν το κυρίως λουτρό. Η δεξαμενή με το ζεστό νερό ήταν στο κέντρο του δωματίου ενώ οι αγωγοί του λουτρού ήταν περιφερειακά τοποθετημένοι γύρω της.
Πίσω από την ανατολική είσοδο της αγοράς της Αμαθούντας είναι ένα μικρό κτήριο που εξακριβώθηκε ότι είναι Ρωμαϊκά λουτρά. Η κεντρική είσοδος ήταν στη βορινή πλευρά του κτηρίου. Από εκεί ο επισκέπτης έμπαινε πρώτα στα αποδυτήρια μετά περνούσε στο δωμάτιο με το κρύο λουτρό (frigidarium). Ίχνη από τοιχογραφίες βρέθηκαν στους τοίχους και των δύο δωματίων. Στα δυτικά του frigidarium υπάρχει ένα μικρό θολωτό δωμάτιο που εξυπηρετούσε σαν προθάλαμος της επόμενης βορινής αίθουσας, του caldarium (δωμάτιο για το καυτό μπάνιο). Τέλος στη βόρεια πλευρά του caldarium είναι το δωμάτιο του καυστήρα.
Αγορά της Αμαθούντας
Στην αρχαιότητα, η αγορά μιας πόλης ήταν παραδοσιακά το κέντρο της εμπορικής και πολιτικής δραστηριότητας. Στην Αμαθούντα η αγορά ήταν μια μεγάλη παραλληλόγραμμη, λιθόστρωτη έκταση με σκεπαστές στοές στις τρεις πλευρές και ένα τετράγωνο μνημειώδες τετράγωνο σιντριβάνι στο κέντρο. Τα μικρά δωμάτια στο πίσω μέρος της δυτικής στοάς χρησιμοποιούνταν ως καταστήματα. Κατά μήκος της τέταρτης ανοιχτής πλευράς εκτεινόταν η κεντρική οδός της κάτω πόλης. Στην άλλη πλευρά βρίσκονταν τα Ελληνιστικά λουτρά. Ρωμαϊκά λουτρά βρέθηκαν στα ανατολικά της ανατολικής στοάς. Το πλήθος κτιρίων που κυκλώνουν την αγορά έπαιζε σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της πόλης.
Γύρος Λεμεσού Περιδιάβαση στην Πόλη
Κάθε Δευτέρα στις 10:00, οργανώνεται αυτός ο περίπατος για να γνωρίσουν οι επισκέπτες ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σημεία της Λεμεσού – την παραλιακή περιοχή που είναι γνωστή σαν Μόλος ή αποβάθρα. Παραδοσιακά είναι σημείο συνάντησης των ντόπιων (Λεμεσιανών) και μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο Πάρκο Γλυπτικής εκθέτοντας έργα τέχνης Κυπρίων, Ελλαδιτών και διεθνών καλλιτεχνών
Ο περίπατος περνάει ακόμα τους επισκέπτες από το παλιό λιμάνι, το Κάστρο της Λεμεσού, που τώρα είναι μουσείο της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής ιστορίας της Κύπρου και μέσα από τη γύρω περιοχή με τις πολύ ενδιαφέρουσες πέτρινες αποθήκες, πολλές από τις οποίες μετατράπηκαν σε εστιατόρια και εκθεσιακούς χώρους.
Επιπλέον ο περίπατος περνάει από το Μεγάλο Τέμενος ή Τέμενος Κεπίρ, τον Καθεδρικό της Αγίας Νάπας, τη Δημοτική Αγορά και το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της οδού Αγίου Αντρέα – τώρα έγινε πεζόδρομος για να μπορείτε να απολαμβάνετε τα ψώνια σας με ασφάλεια.
Σημείο Εκκίνησης : Γραφείο Πληροφοριών ΚΟΤ, Αγίου Ανδρέου 142, Λεμεσός
Τέρμα: Γραφείο Πληροφοριών ΚΟΤ, Αγίου Ανδρέου 142, Λεμεσός
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά
Προμηθευτής: Δημαρχείο Λεμεσού
Γνωρίστε τη Λεμεσό με το Antaeus Travel: http://antaeus.gr/2014/06/limassol/
Πηγή: http://www.visitcyprus.com/