Από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά νησιά του Αργοσαρωνικού, ιδανικό για ρομαντικά και art weekends. Το αρχιτεκτονικό κέλυφος της πάλαι ποτέ ακμαίας και ιστορικής ναυτικής πολιτείας των αρχών του 19ου αιώνα έχει διατηρηθεί ανέπαφο και μέσα του έχει στηθεί ένα σοφιστικέ τουριστικό θέρετρο με όμορφους ξενώνες και διαχρονικά meeting points. Τα πολυώροφα αρχοντικά, ορισμένα από τα οποία είναι επισκέψιμα, εντυπωσιάζουν. Το λιμάνι είναι η καρδιά του νησιού και ουσιαστικά ο μοναδικός οικισμός. Γύρω του και στα πίσω σοκάκια θα βρείτε ωραία cafes και εστιατόρια καθώς και art μπουτίκ.
Με ορμητήριο τη Χώρα μπορείτε να κάνετε διάφορους ωραίους περιπάτους: οι δύο πιο κλασικές επιλογές είναι είτε προς το Ιστορικό Αρχείο και το Λιμεναρχείο είτε προς την Κιάφα με τα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων και από κει, παραλιακά, προς τη Σπηλιά, τους Μύλους και το Καμίνι.
Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι διαδρομές γίνονται είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσια ταξί.
Εκτός από τα επισκέψιμα αρχοντικά και μουσεία, η Ύδρα έχει έντονη καλλιτεχνική κίνηση και κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εδώ μια σειρά από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, με πιο γνωστές αυτές που διοργανώνουν το ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου στα Παλιά Σφαγεία και ο Δημήτρης Αντωνίτσης στο Παλιό Γυμνάσιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες: η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι και οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου από πελεκητή πέτρα.
Σπέτσες
Κοντινές, αρχοντικές, κοσμοπολίτικες, οι Σπέτσες είναι από τα κλασικά νησιά του σαββατοκύριακου – και όχι μόνο. Εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού η Ντάπια, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια.
Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με νεοκλασικά σπίτια, βοτσαλωτές αυλές, πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια.
Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες.
Στο λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821.
Στο νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι. Κατά καιρούς φιλοξένησε το δημαρχείο, τη γαλλική οικογένεια βαρόνων Ρότσιλδ, ενώ λειτούργησε και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.
Στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στην ίδια πλατεία (Ποσειδωνίου) δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
Στον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.
Πιο κοντά στο κέντρο αξίζει η παραλία της Αγίας Μαρίνας με την οργανωμένη πλαζ. Απέναντι βρίσκεται η περίφημη Σπετσοπούλα, το νησί του Νιάρχου.
Η διαδρομή μέχρι το παλιό λιμάνι, το κέντρο της βραδινής ζωής με τα καλά εστιατόρια και τα δημοφιλή κλαμπάκια, είναι ιδιαίτερα γραφική με επιβλητικά αρχοντικά. Κοντά του βρίσκονται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και ο Κήπος του Κανονιοστασίου του Μέξη Χατζηγιάννη, που προσφέρεται για βόλτα. Στην Κουνουπίτσα πάλι, σε μια πευκόφυτη έκταση, δεσπόζει μία από τις πιο φημισμένες σχολές της χώρας, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος. Ο εσωτερικός δρόμος που ξεκινά από την Ντάπια οδηγεί στο Καστέλλι, απ’ όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περπατήσετε στο λεγόμενο δάσος των Σπετσών απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό.
Αμυγδαλωτά
Τα αμυγδαλωτά έτσι όπως φτιάχνονται στις Σπέτσες, χωρίς βούτυρο και αυγά δεν χαλάνε και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα. Έτσι ήταν ιδανικά ως γλυκό των πληρωμάτων των εμπορικών ιστιοφόρων των Σπετσών, που διέσχιζαν την μεσόγειο για μήνες.
Σήμερα στις Σπέτσες θα βρείτε πολλά εργαστήρια που φτιάχνουν αμυγδαλωτά και άλλα γλυκίσματα. Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε, καθώς τα αμυγδαλωτά στις Σπέτσες είναι υπέροχα και διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Καλό Ταξίδι!