ΣΥΝΤΑΓΗ από τη Μύκονο για Στραπατσάδα με ώριμες ντομάτες και φέτα!
Στην Μύκονο το φαγητό αυτό το λένε «ήλιο» λόγο προφανώς του εξαιρετικά λαμπερού χρώματος που έχει από τις ώριμες γλυκές Αυγουστιάτικες ντομάτες. Πάντως η πιο κοινή του ονομασία είναι στραπατσάδα και συνήθως εμπλουτίζετε με λίγη φέτα τριμμένη.
Για τη συνταγή:
6 μεγάλα αυγά
3 ώριμες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θρεπτικά συστατικά
(διαίτης, Χωρίς Λακτόζη)
Εκτέλεση:
1. Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα δύο και αφαιρείτε το κοτσανάκι. Τις περνάτε από τον χοντρό τρίφτη ή τις ρίχνετε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. Αν έχουν πάρα πολλούς σπόρους μπορείτε να τους αφαιρέσετε.
2. Ρίχνετε τις ντομάτες σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και προσθέτετε μια πρέζα αλάτι. Βράζετε σε δυνατή φωτιά τις ντομάτες για 7 λεπτά. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας κατά 90%.
3. Τότε σπάζετε τα αυγά σε ένα μπολ τα χτυπάτε ελαφρά με ένα πιρούνι και τα ρίχνετε στο μείγμα με την σάλτσα που βράζει. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 1-2 λεπτά και μετά προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύετε με ένα κουτάλι έτσι ώστε το αυγό να αρχίσει να ενσωματώνετε με την ντομάτα και να έχετε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα. Μόλις σταθεροποιηθεί το αυγό και δημιουργηθεί ένα κοκκώδες μείγμα, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με ψωμάκι χωριάτικο ή κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Χρήσιμα tips:
Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε στην σάλτσα ολόκληρα τα αυγά μάτια χωρίς να τα χτυπήσετε και να μαγειρέψετε για όση ώρα ώστε να είναι μελάτα ή καλά μαγειρεμένα. Αν θέλετε καλά μαγειρεμένα το αυγά σκεπάστε με ένα καπάκι για 2-3 λεπτά. Εμπλουτίστε αν θέλετε με φέτα, γραβιέρα σε κύβους, λίγο τριμμένο κολοκυθάκι ή ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό. Δύο λεπτά πριν το κατεβάσετε από το μάτι προσθέστε ένα κομματάκι πολύ μικρό φρέσκο βούτυρο και αφήστε το να λιώσει για έξτρα άρωμα.
Πηγή: mirsini.gr