ΜΑΝΗ
Πυργόσπιτα, καστροπολιτείες, αρχαίες πόλεις, λιμναίες σπηλιές, και παραλίες. Στην Πελοπόννησο, η Μάνη της ιστορίας και της πέτρας θα σας γοητεύσει.
Τοπίο άνυδρο, τραχύ. Σπίτια που θυμίζουν πύργους, πέτρινοι οικισμοί, βυζαντινές εκκλησίες, μικροί όρμοι και σπήλαια συγκλονιστικά. Μάνη. Μια κοινωνία κλειστή, λιτοδίαιτη, οργανωμένη επί αιώνες στη γραμμή του αίματος και του γένους. Ταμπουρωμένοι στις απότομες πλαγιές του νότιου Ταϋγέτου και διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, οι Μανιάτες ανέπτυξαν ένα ισχυρότατο αίσθημα αυτονομίας. Αυτό που αντικρίζει σήμερα ο επισκέπτης είναι αυτό που του επιτρέπεται να δει… Και ρουφάει αχόρταγα εικόνες μιας Ελλάδας αυθεντικής, γιατί σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, όλα είναι μοναδικά και μαγικά συνάμα.
Αξίζει να δείτε
Ο λιτός, περίτεχνος, μα πολεμοχαρής Μανιάτικος πύργος
Έμβλημα της Μάνης. Επόπτης του τόπου. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο εδώ θα αντικρίσετε ένα θέαμα τόσο επιβλητικό. Ένας στιβαρός πέτρινος όγκος, που υψώνεται βίαια στην κατακόρυφο γης και ουρανού. Το ύψος του ευθέως ανάλογο της αμυντικής του ισχύoς, αλλά και της υπεροχής και της κοινωνικής θέσης του γένους στο οποίο ανήκει. Η κατασκευή του, υπαγορευόμενη από το σκεπτικό της μάχης. Κανένα παράθυρο, ελάχιστα ανοίγματα, πολεμίστρες και πολλά πατώματα, για να μάχονται οι αμυνόμενοι από ψηλά. Λιτά πέτρινα κομψοτεχνήματα που δημιουργήθηκαν από άξιους ντόπιους μάστορες και αποτελούν συνέχεια της βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης.
Βυζαντινές Εκκλησίες: στολίδια της Μάνης
Αυτή την πλευρά της ιστορίας της Ελλάδας θα τη βρείτε «πανταχού παρούσα» στη Μάνη: το Βυζάντιο είναι εδώ – για την ακρίβεια, εκκλησίες βυζαντινές Συνήθως μικρές, ταπεινές. Μνημεία κάλλους και πίστης. Φτιαγμένες από τεφρά και ρόδινη πέτρα. Πολλές έχουν καλαίσθητους κεραμιδένιους τρούλους, μαρμάρινα ανάγλυφα τέμπλα και ανάλογο γλυπτό διάκοσμο. Οι περισσότερες διαθέτουν τεράστιο αρχιτεκτονικό και εικαστικό ενδιαφέρον.
Η διάσημη Βάθεια και οι εμβληματικοί πύργοι της
Χιλιάδες «κλικ» φωτογραφικών μηχανών απαθανατίζουν τη συστάδα των μανιάτικων πύργων της Βάθειας. Ο οικισμός διακρίνεται για την ομορφιά του και συνιστά μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Μάνης. Ένα ιδιότυπο αξιοθέατο που σίγουρα πρέπει να δείτε.
Ταξίδι στα σπήλαια του Διρού
Ένα υπόγειο ποτάμι στα έγκατα του βράχου. Επιβλητική ατμόσφαιρα, ανεπανάληπτα χρώματα και σχήματα που αγγίζουν την τελειότητα. Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν ότι τα σπήλαια του Διρού είναι από τα σημαντικότερα σε όλον τον κόσμο. Το πιο εύκολα επισκέψιμο είναι αυτό της Βλυχάδας με μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Ενώ εκείνο της Αλεπότρυπας το χρησιμοποιούσαν για κατοικία οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής.
Το ξακουστό Λιμένι
Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, θα δείτε το απερίγραπτης ομορφιάς Λιμένι –το πιο πολυφωτογραφημένο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Μέσα Μάνης– στο οποίο υπάρχουν μια χούφτα υπέροχα πυργόσπιτα, μερικοί εξαιρετικοί ξενώνες και ψαροταβέρνες. Υπήρξε το χωριό του ιστορικού γένους των Μαυρομιχαλαίων.
Ο φάρος στη «λόγχη» του Ακροταίναρου
Ο δρόμος τελειώνει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η αιχμηρή απόληξη της λακωνικής γης λογχίζει τη Μεσόγειο και «χάνεται» στα βάθη της. Στο νοτιότερο άκρο της Μάνης ο ονομαστός φάρος του Ταινάρου, ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα ολόκληρης της Πελοποννήσου, αγναντεύει τα πλοία να περνούν. Λίγο πριν στο Πόρτο Στέρνες, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα έφτιαξαν το εκκλησάκι των Ασωμάτων.
Το Πόρτο Κάγιο, οι πειρατές και τα ορτύκια
Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα ονομαστό κρησφύγετο πειρατών. Ωστόσο, το όνομά του το πήρε από τα νέφη των ορτυκιών που έρχονται και σταθμεύουν στο πέρασμά τους προς τα νότια. Ήταν ο φημισμένος ορτυκότοπος της Μάνης και βασικός προμηθευτής των Γάλλων. Μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό υπήνεμο κόλπο και το ονομαστό του κάστρου.
Τευθρώνη: το αρχαίο λιμάνι στον Κότρωνα
Στον Κότρωνα με τους γραφικούς ορμίσκους, υπήρχε η Τευθρώνη, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της περιοχής στην Αρχαία Ελλάδα.
Που να φάτε:
ο «Αννόβερο» στο Βαθύ, λίγο πιο κάτω από το Γύθειο θα απολαύσετε ελληνικές και διεθνείς γεύσεις με έμφαση στο κρέας και στα προϊόντα της εποχής.
Για ένα ιδιαίτερο δείπνο απολαύστε δημιουργική ελληνική κουζίνα, υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μπαξεβάνη, στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κυρίμαι», με θέα στους τεράστιους φωτισμένους βράχους και στις σπηλιές του Κάβο Γκρόσο.
Ο «Τάκης» στο Λιμένι είναι η πιο γνωστή ψαροταβέρνα της περιοχής με καλοψημένα ψάρια, ενώ στο Καραβοστάσι (Νέο Οίτυλο ) οι επιλογές είναι δύο και καλές: ο «Μαύρος Πειρατής» για πεντανόστιμες κόκκινες γαρίδες Μάνης, ψάρι από το καΐκι τους και ψαρόσουπα σχεδόν πάνω στο κύμα και ο «Φάρος του Παντελή» επίσης για εκλεκτή ψαροφαγία.
Στον Γερολιμένα ξεχωρίζει το «Επίλεκτον» για μεζέδες και ψάρι καθώς και για καφέ.
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Σπίτια από πέτρα, θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά αρχοντικά. Στην Πελοπόννησο, μια ζωντανή καστροπολιτεία του Μεσαίωνα, σαν σε παραμύθι
Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά. Βουτήξτε στις ονειρεμένες παραλίες και απολαύστε τις σύγχρονες ανέσεις, τις γεύσεις και το κρασί της. Την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες. Ανακαλύψτε τη.
Αξίζει να δείτε
Βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο
Η πύλη του κάστρου άνοιξε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά του βήμα-βήμα. Πρώτη στάση: καφές στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «φόρο», οι Οθωμανοί «παζάρι». Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος. Τώρα τριγύρω βλέπετε καφέ, ταβερνάκια, καταστήματα. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους, τις «δρομικές».
Αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού στα σοκάκια της. Περπατήστε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών. Κοιτάξτε ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και από την κεντρική Τάπια τη θάλασσα να ησυχάζει. Καθώς το φως χάνεται και η σκιά της ιστορίας πέφτει στα σοκάκια, θα δείτε τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Και τότε θα νιώσετε και εσείς κάτοικος του κάστρου. Τo βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του κάστρου και ποτό στα καλόγουστα διακοσμημένα καφέ μπαρ.
Γευστικά ταξίδια στη Μονεμβασιά
Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς που τα λένε γκόγκες και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Θα είστε τυχεροί, αν γευτείτε το γλυκό κρασί Malvasia, την αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα.
Η Πάνω Πόλη
Ανηφορίστε στην Πάνω Πόλη, για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της ενετικής ελίτ. Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Μοιάζει με την Αγια-Σοφιά στην Πόλη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Μονεμβασιά. Περάστε στο εσωτερικό της και υψώστε το βλέμμα: οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος. Συνεχίστε την ανάβαση. Από την ακρόπολη της μεσαιωνικής Πάνω Πόλης, όπου οι περιηγητές του 17ου αιώνα είδαν 500 καλοκτισμένα σπίτια, η θέα σε όλη την περιοχή είναι πανοραμική.
Ταξίδι στο Βυζάντιο
Η βυζαντινή ιστορία είναι ζωντανή στην καστροπολιτεία. Είκοσι τέσσερις ναοί με βυζαντινά στοιχεία σώζονται σήμερα από τους σαράντα που υπήρχαν άλλοτε. Επισκεφθείτε τον Ελκόμενο Χριστό, τον παλιότερο ναό στην πλατεία της Κάτω Πόλης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα της καστροπολιτείας. Αν είστε λάτρης της βυζαντινής τέχνης, αξίζει να δείτε την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα στην Τάπια, την Παναγία την Κρητικιά (Μυρτιδιώτισσα) και τον Άγιο Νικόλαο.
Βουτιά στο μπλε
Η μοναδική θαλασσινή πύλη της Μονεμβασιάς, το Πορτέλο, ανοίγει στη μέση του τείχους, για να κάνετε βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Η αίσθηση; Σαν να πηδάτε από την κουπαστή του πλοίου. Κολύμπι με φόντο τον γκρίζο βράχο και τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα που αναπαύονται στη ράχη του. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών, με φόντο έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.
Λαογραφικά μουσεία
Ξεδιπλώστε την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα χωριά της Μονεμβασιάς κατά τους περασμένους αιώνες, τους τρόπους βιοπορισμού, τα ήθη και τα έθιμα τους, στα δύο λαογραφικά μουσεία της περιοχής: στη Ρειχιά και στις Βελιές.
Που να φάτε:
Μέσα από τα τείχη:
Ματούλα
Όταν έρθει η ώρα για καλό φαγητό, η πρώτη επιλογή, χρόνια τώρα, είναι η Ματούλα. Με παράδοση από το 1950 σερβίρει απίστευτα μαγειρευτά από αγνά ντόπια υλικά.
Κανόνι
Για παραδοσιακά σαΐτια – σπανακόπιτες με λεπτό φύλλο – που ψήνονται στο μαντέμι, κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο και αρνάκι ριγανάτο ξεροψημένο στο φούρνο, ο δρόμος οδηγεί αποκλειστικά στο Κανόνι.
Αστερίας
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα θαλασσινά θα πάτε στον Αστερία, στην παραλία της Μονεμβασιάς.
Kinsterna Restaurant
Αν ανήκετε σε αυτούς που ακόμα και στις διακοπές ψάχνουν για πιο δημιουργικές γεύσεις, τότε το εστιατόριο του 5άστερου ξενοδοχείου Kinsterna, είναι η καλύτερη επιλογή της περιοχής.
Γευστικά tips:Μη φύγετε από τη Μονεμβασιά χωρίς να δοκιμάσετε, αλλά και να αγοράσετε για να πάρετε μαζί σας τα ξακουστά και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά της και άλλα τοπικά γλυκά. Στα εργαστήρια Μορέως Ήδιστα της οικογένειας Χαραμή ετοιμάζονται κάθε μέρα αγαπημένα γλυκίσματα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Αφράτα και ευωδιαστά αμυγδαλωτά, ραφιόλια (ίδια ζύμη με το αμυγδαλωτού αλλά τυλιγμένα σε πολύ λεπτό φύλλο και με ελαφρύ άρωμα βανίλιας), μελιτίνια (η λακωνική εκδοχή του σκαλτσουνιού με μέλι), δίπλες βουτηγμένες σε καθαρό μέλι που λιώνει σε μπεν μαρί και σασουμάδες (ρολάκια από χωριάτικο φύλο, καρύδι, αμύγδαλο, κανέλα, σουσάμι και μέλι).