Εάν αναζητάτε τον ιδανικό προορισμό στην Ευρώπη για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις σε προσιτές τιμές τότε σίγουρα η Λισσαβόνα είναι ένας από αυτούς. Εδώ το φαγητό είναι εξαιρετικό! Χρησιμοποιούν και αυτοί πολύ ελαιόλαδο αν και το ψάρι μετέχει περισσότερο στο διαιτολόγιό τους.
Λόγω του Ατλαντικού και της αλιείας, ένα βασικό συστατικό της πορτογαλέζικης διατροφής είναι ο μπακαλιάρος. Στο φούρνο τηγανιτός ή με σάλτσα, ο μπακαλιάρος μαζί με τις γαρίδες καλύπτει περισσότερο από το 50% της προτίμησης που δείχνουν οι πορτογαλέζοι στο ψάρι.
Κατά τα άλλα, η διατροφή των πορτογάλων βασίζεται στο κρέας, χοιρινό ή μοσχαρίσιο, με τα λευκά κρέατα να έχουν τον δεύτερο λόγο.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πορτογαλικό κρασί. Όχι το διάσημο ”πορτό”- αυτό είναι ένα είδος γλυκερού λικέρ, αλλά τον παραδοσιακό ερυθρό ξηρό οίνο. Είτε το βρείτε χύμα είτε συσκευασμένο, δώστε του μια ευκαιρία- δεν θα το μετανιώσετε.
Οι τιμές είναι τελείως διαφορετικές εκεί: Όταν κάποιος λέει ”θα φάω ακριβά” εννοεί ένα γεύμα που με κρασί θα του κοστίσει το πολύ 60 ευρώ ανά άτομο. Το μετρίως ακριβό φαγητό κοστίζει 25 ευρώ και το φθηνό κάτω από 12 ευρώ κατ΄ άτομο.
Και αν τα αλμυρά της πορτογαλικής κουζίνας είναι πολύ καλά, δύσκολα βρίσκει κανείς εκφράσεις για να περιγράψει τα γλυκά. Το να σε ρωτούν τι θα πάρεις για επιδόρπιο μετά το φαγητό θεωρείται κάτι παραπάνω από φυσικό και, φυσικά, η επόμενη ερώτηση των σερβιτόρων αφορά τον αριθμό των καφέδων (εσπρέσσο) που χρειάζεται το τραπέζι.
Άλλο ένα πράγμα που δεν είναι τυχαίο εκεί. Όπως λένε οι ντόπιοι, η παράδοση των γλυκισμάτων ξεκινά από παλιά και σχετίζεται με τον καθολικισμό και το έντονο θρησκευτικό αίσθημα που διαπνέει του κατοίκους.
Οι ανύπαντρες μοναχές που, έχοντας εγκαταλείψει τα εγκόσμια, κατέφευγαν σε μοναστήρια επιδίδονταν σε μαγειρικούς διαγωνισμούς όπου τα γλυκά είχαν τον πρώτο λόγο. ”Ενα καλό γλυκό είναι καλύτερο από ένα καλό γεύμα”, λένε υπερβάλλοντας οι Πορτογάλοι. Και αν αυτό δεν μας αντιπροσωπεύει, σίγουρα μας… προϊδεάζει.
Το ”καλύτερο” και σίγουρα ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της Λισσαβόνας είναι το Eleven, στη Rua Marques de Fronteira. Με μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα, το Eleven προσελκύει ως επί το πλείστον επαγγελματικά γεύματα, ενώ η κάβα του είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Στο νούμερο 1 της Traversa de Amoreiras, κοντά στη λεωφόρο de Liberdade, θα βρείτε το Casa de Comida. Παραδοσιακή πορτογαλέζικη κουζίνα με σωστό μαγείρεμα και χαλαρό περιβάλλον.
Στο κέντρο της πόλης, στην Praca des Flores (στα όρια του Bairro Alto) θα βρείτε το ”μοναστηριακό ή ”Conventual”.
Εξαιρετική επιλογή αποτελεί το Par’ Acorda στην περιοχή Baixa και την Rua de Atalaia. Αν και το περιβάλλον είναι νεωτεριστικό θα προτείναμε να μην παρασυρθείτε από τα εξωτικά πιάτα και να παραγγείλετε κάτι κλασσικό. Πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε κράτηση, γιατί αυτή την εποχή το Par’ Acorda θεωρείται πολύ ”hot spot”.
Μία ακόμα εξαιρετική πρόταση θεωρείται το Las Brasileiras στην παραθαλάσσια περιοχή Docas. Προσπεράστε τον εσμό των φαγάδικων και καταλήξτε σε αυτό. Είναι το προτελευταίο στη σειρά και διαθέτει πανέμορφο πατάρι. Τιμήστε τα ορεκτικά.
Έξω από τη Λισσαβόνα σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο, βρίσκεται το θέρετρο Cascais. Στις όχθες του Ατλαντικού το μέρος προσφέρει καταπληκτική ευκαιρία για βόλτες εκεί που το μακρινό κύμα σκάει στις ευρωπαϊκές ακτές- κάτι που θα βρείτε πιθανότατα εξαίρετη ευκαιρία για να σας ανοίξει η όρεξη.
Αφού αυτό συμβεί, πηγαίνετε πίσω από την παραλία στο Panorama. Εκεί, παρά το όνομά του, θα θαυμάσετε περισσότερο τα ψαρικά που προσφέρει παρά τη θέα. Δοκιμάστε όλα τα ψάρια, τις ολόφρεσκες γαρίδες και βέβαια την καβουρόψιχα.
Πηγή: in2life.gr