Ανθισμένα λουλούδια, καταπράσινα τοπία, γάργαρα νερά και πετρόχτιστα σπίτια. Στα γραφικά Ζαγοροχώρια η παράδοση συνδυάζεται άψογα με τις ομορφιές του τόπου, στον οποίο η άνοιξη προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα.
Σας προτείνουμε 5-1 Λόγους για να επισκεφτείτε τα Ζαγοροχώρια & να απολαύσετε τη μοναδική ομορφιά τους!
1. X-treme sports στο Βοϊδομάτη
Σημείο κατατεθέν στο Ζαγόρι είναι ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα παγωμένα του νερά και τα γραφικά γεφυράκια. Ιδανικός για τους λάτρεις των extreme sport, αφού στα νερά του μπορεί κάποιος να κάνει rafting και κανό – καγιάκ, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν και μπάνιο. Όταν έχει καλοκαιρία την Άνοιξη οι συνθήκες είναι ιδανικές.
2. Η μαγεία της Δρακόλιμνης
Η δρακόλιμνη της Γκαμήλας που βρίσκεται στο όρος Τύμφη σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα αλλά προσφέρει ένα ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο με μόνιμο νερό και αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό. Είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της . Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε είναι η άνοιξη και θα την αντικρύσετε μετά από τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το χωριό Μικρό Παπιγκο.
3. Παραδοσιακό Πάσχα
Το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια γιορτάζεται με λαμπρότητα, σύμφωνα με την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής. Στο η κατάνυξη και η απλότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ημερών του Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου γίνεται πρώτα στο Μεγάλο Πάπιγκο και μετά στο Μικρό. Η λειτουργία της Ανάστασης στον ιστορικό ναό του Αγίου Βλασίου, που έχει χτιστεί το 1852, με την απλότητα και την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ο ήχος της καμπάνας που αντηχεί στους πρόποδες της Πίνδου και η λάμψη των βαρελότων θα συμπληρώσουν το υπέροχο σκηνικό. Εναλλακτικά, επισκεφθείτε το Βρυσοχώρι που απλώνεται στη μικρή κοιλάδα του Αώου ποταμού και ζήστε μαζί με τους ντόπιους την αναβίωση των εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας.
4. Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου
Οι λέξεις «χαράδρα» και «φαράγγι» μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στο μεγαλείο του Βίκου. Θα έπρεπε μάλλον να εφευρεθεί ξεχωριστή λέξη γι’ αυτόν – είναι από τις βαθύτερες χαράδρες του κόσμου. Η διάσχισή του (12 χλμ. σε 6 ώρες) γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, οπότε τον χειμώνα καλύτερα να τον θαυμάσετε από ψηλά. Η θέα του είναι καθηλωτική.
5. Τοπική γαστρονομία
Ο Βασίλης Κουτσούπας μαγειρεύει με μανιτάρια στη Βίτσα όπου για χάρη των αγαπημένων του μανιταριών έγινε σεφ, αναζητώντας διαρκώς τρόπους που θα αναδείξουν κάθε είδος. Δοκιμάστε σούπα με βασιλομανίταρα, ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα, και για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού και λικέρ μανιτάρι. Με μια κούπα τσάι του βουνού, φασκόμηλο και μέντα που συνοδεύεται από γλυκό σταφιδάτο, η Έλλη Παπαγεωργίου σάς καλωσορίζει στην ολοκαίνουργια Στέρνα στο Μεγάλο Πάπιγκο, όπου θα βρείτε ό,τι και στο αδερφάκι της στο Καπέσοβο: σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες, βότανα, λικέρ και κρασιά, πίτες και κρεατικά.
6. Φυσικές…κολυμπήθρες
Οι φημισμένες κολυμπήθρες ανάμεσα στα χωριά Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο προσφέρουν ένα ονειρεμένο θέαμα στους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Τα τρεχούμενα νερά έχουν δημιουργήσει μικρές φυσικές πισίνες, κατάλληλες για μπάνιο. Μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία είναι το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου.
Ταξιδέψτε μαζί μας μέχρι τα Ζαγοροχώρια