Η Καστοριά θεωρείται μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας και το ιδανικό εφαλτήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον ορεινό κόσμο της δυτικής Μακεδονίας. Τα Χριστούγεννα στην πόλη έχεις πολλά να δεις και να κάνεις!
Οι φωτιές των Χριστουγέννων
Μεγάλες φωτιές στήνονται σε κάποια χωριά της Καστοριάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, οι οποίες, σύμφωνα με το έθιμο, προορίζονται να ζεστάνουν το νεογέννητο Χριστό. Τα κεράσματα παλαιότερα ήταν νηστίσιμα, στις μέρες μας όμως προσφέρονται τσιγαρίδες και άφθονο κρασί.
Κόλλιεντα
Ξημερώματα τις 23ης Δεκεμβρίου, παρέες από μικρούς και μεγάλους κατεβαίνουν στους δρόμους και τραγουδούν τα Κόλλιεντα, τα Καστοριανά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα με στίχους που απευθύνονται σε κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά.
Αργείτικο Καρναβάλι
Έχει διάρκεια τριών ημερών, από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου κι αποτελεί την κορύφωση της διασκέδασης στο Άργος Ορεστικό. Στο Αργείτικο καρναβάλι το τριήμερο γλέντι ξεκινάει από το απόγευμα τις παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τα « μπουλούκια» που χορεύουν στις γειτονιές μερακλωμένα από τους ήχους λαϊκώς οργάνων. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα(πολιτική και κοινωνική) και δεύτερο το θέαμα, στοιχείο από νεώτερες επιδράσεις. Πιο ανθεκτικό στο χρόνο αποδείχθηκε το έθιμο της τρίτης μέρας του καρναβαλιού, της «Πατερίτσας», στις 2 Ιανουαρίου που ντύνονται μόνο οι γυναίκες.
Ραγκουτσάρια – Καρναβάλι στην Καστοριά
Στο νομό Καστοριάς οι κάτοικοι υποδέχονται το νέο χρόνο με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τα Ραγκουτσάρια. Είναι το όνομα των καρναβαλικών, σήμερα, εκδηλώσεων της περιοχής, τα ίχνη των οποίων χάνονται στο χρόνο. Στις περισσότερες περιοχές του Νομού, τα Ραγκουτσάρια γιορτάζονται τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου. Εξαίρεση αποτελεί η πόλη της Καστοριάς όπου οι γιορτές είναι τριήμερες. Ξεκινούν στις 6 και ολοκληρώνονται τις 8 Ιανουαρίου.
Μπουμπαραίοι στο Επταχώρι
Στο Επταχώρι η ημέρα της Πρωτοχρονιάς αποτελεί ένα πραγματικό ξεφάντωμα όπου δίνουν το παρών όλοι. Χαράματα, πριν βγει το πρώτο φως της ημέρας οι «Μπουμπαραίοι» μαζεύονται σε σπίτια και ντύνονται. Φορούν άσπρα ρούχα, βάζουν από πάνω δέρματα, δένουν στη μέση τους κυπριά και βάφουν με καπνιά του φούρνου και λίγδα ή βούτυρο το πρόσωπο και τα χέρια τους. Τέλος, βάζουν φτερά στο κεφάλι και κρατούν ένα γερό μπαστούνι στα χέρια.
Όταν όλοι είναι έτοιμοι, ξεχύνονται στα σοκάκια του χωριού χτυπώντας τα κυπριά και κάνοντας θόρυβο, με σκοπό να διώξουν το κακό. Πριν χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας θα πρέπει όλοι να μαζευτούν στο προαύλιό της. Νόμος είναι να μην ενοχλήσουν κανένα πριν τελειώσει η λειτουργία.
Ο μεγάλος ξεσηκωμός γίνεται μετά και οι Μπουμπαραίοι έχουν δικαιοδοσία να κάνουν ότι θέλουν. Έτσι, βάφουν στο πρόσωπο όποιον βγαίνει από την εκκλησία για καλή χρονιά. Μετά τη λειτουργία γυρίζουν στα σπίτια με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων τραγουδώντας το «Άγιος Βασίλης έρχεται», χορεύουν και αυτός που είναι ντυμένος νύφη μαζεύει χρήματα και τρόφιμα.
Αργά το απόγευμα της πρωτοχρονιάς το γλέντι ανάβει για τα καλά και οι Μπουμπαραία βάφουν τον κόσμο μετά μανίας! Εξουθενωμένα τα καρναβάλια από το χορό και το ποτό στο τέλος της ημέρας, ανάβουν φωτιά στην πλατεία του χωριού και τρώνε λουκάνικα – έδεσμα στο οποίο έχουν μεγάλη αδυναμία.
Παραδοσιακή Καστοριανή βεγγέρα
Η λέξη Βεγγέρα προέρχεται από το ιταλικό «vengi» που σημαίνει «ελάτε». Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Καστοριανούς για γλέντι μέχρι πρωίας, όπου αναβιώνει παλιό καστοριανό έθιμο.
Καλές Γιορτές!
Πηγή: i-diadromi.gr