Είναι ευνόητο πως δεν μπορείς να συμπεριλάβεις σε ένα θέμα όλες τις ξεχωριστές διαδρομές στην απέραντη φύση της Ελλάδας. Η λίστα αυτή διαμορφώθηκε μόνο με ηπειρωτικούς προορισμούς και πάλι, δεν έχουν αναφερθεί όλοι. Αλλά αν είστε απ΄ τους τυχερούς που θα ακολουθήσετε αυτά τα μονοπάτια, θα περάσετε από θρυλικά βουνά και εκπληκτικά δάση, θα βαδίσετε πλάι σε ποτάμια, θα διασχίσετε φαράγγια και λιθόκτιστες γέφυρες, θα συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς και αξιοθέατα που αποζημιώνουν για κάθε βήμα. Στις προτάσεις που ακολουθούν θα βρείτε επιλογές για δεινούς περιπατητές ή χαλαρές βόλτες, σε τοπία που σε εθίζουν στις εκπλήξεις και τη γαλήνη της φύσης.
Καβάλα: Ο ιστορικός ορεινός όγκος του Παγγαίου είναι γεμάτος μονοπάτια για όλες τις αντοχές. Διαθέτει άλλωστε τρία ορεινά καταφύγια. Το «Μονοπάτι της αυλής» (4 ώρες) περνά μέσα από δάσος και ρέματα, ο «Δρόμος του χρυσαφιού» (5 ώρες) θεωρείται το ωραιότερο και ιστορικότερο μονοπάτι του Παγγαίου, το μονοπάτι του Ροδολίβους (4 ώρες), διασχίζει τις κορυφογραμμές, και το μονοπάτι της Μεσορόπης (5 ώρες) περνάει από άφθονα νερά. Αξίζει να περπατήσετε και στα μονοπάτια της Παλιάς Καβάλας, στον «Δρόμο του νερού» κατά μήκος του παλιού υδραγωγείου και στο περιβαλλοντικό μονοπάτι.
Μεσσηνία – Ηλεία: Η κατάβαση στην παραδεισένια Νέδα είναι από τις πιο συναρπαστικές και διασημότερες στην Ελλάδα. Επιλέξτε ανάμεσα σε μικρές διαδρομές ή τον Ιούλιο τη διήμερη διάσχιση από τις πηγές (Πέτρα) μέχρι τις εκβολές της (Διονύσης Αθανασόπουλος, τηλ.: 6977 238894). Για να παρακάμψετε αυτό το τμήμα, ξεκινήστε από τη Φιγαλία ή από το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κάτω από το χωριό Πλατάνια. Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που περνάει μέσα από μικρές λίμνες και καταλήγει στον καταρράκτη ή (καιρού επιτρέποντος) να διασχίσετε την κοίτη κολυμπώντας στο μικρό σπήλαιο μέσα από το οποίο περνούν τα ορμητικά νερά. Από αυτό το σημείο και μετά η Νέδα γίνεται πιο ήπια καταλήγοντας σε πεδιάδες λίγο πριν από τις εκβολές της στο Ιόνιο.
Μαγνησία: Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 90 μονοπάτια με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων. Ξεχωρίζουν η διάσημη κατάβαση από τα Χάνια στο Μούρεσι μέσω του Κισσού (13 χλμ.) μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα δάση του βουνού. Επίσης, το μονοπάτι από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι την Τσαγκαράδα (14 χλμ.) που διασχίζει πολλά ρέματα, αλλά και το παλιό μονοπάτι (14 χλμ.) των καρβουνιάρηδων από τις Αγριόλευκες ως την Τσαγκαράδα (φωτο) μέσα από εντυπωσιακό πυκνό δάσος. Μια απίθανη διαδρομή με καλντερίμια, γεφύρια, εκκλησίες και χωριά ενώνει τη Μακρινίτσα με το Πουρί (16 χλμ.). Συντομότερο είναι το μονοπάτι που συνδέει τη Βυζίτσα με τα Καλά Νερά (5,5 χλμ) κι αυτό από το Μούρεσι ως τον Αγιο Ιωάννη μέσω Νταμούχαρης (3 χλμ.).
Λάρισα: Η θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου μπορεί να υπερηφανεύεται για κάποιες λιγότερο γνωστές από της Πιερίας αλλά πανέμορφες διαδρομές. Το μεγάλο μονοπάτι που ξεκινά από τον Κοκκινοπηλό και καταλήγει στον Μύτικα περνά μέσα από τη χαράδρα της Σταλαγματιάς, ανεβαίνει στις Γούρνες και από εκεί μέσω Σκάλας τερματίζει στην κορυφή του Μύτικα. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές προς την κορυφή αλλά και η πιο σύντομη, ξεκινά από το Ρέμα Ναούμ, λίγο μετά το χωριό Πέτρα, και ανεβαίνει έως το Οροπέδιο των Μουσών (6 χλμ). Μπορείτε να δοκιμάσετε και τη διαδρομή 12,5 χλμ. που ξεκινά από το χωριό Καρυά, περνά από τη θέση Μπεχτές και καταλήγει στο Κάτω Πηγαδάκι.
Πρέβεζα: Εδώ το ενδιαφέρον του φυσιολάτρη περιπατητή επικεντρώνεται στα βορειοδυτικά του νομού, όπου ξεχωρίζει η διάσχιση των Στενών του Αχέροντα (Τρίκαστρο – Σκάλα Τζαβέλαινας), με μήκος 10 χλμ.(4,5 ώρες) και χωρίς σημαντική υψομετρική διαφορά.
Πηγή: thetravelbook.gr