Μερίδες: 30-40 μικροί κουραμπιέδες
Χρόνος προετοιμασίας: 30-40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά
Υλικά
150 γρ. αμύγδαλα λευκά
400 γρ. βούτυρο λιωμένο από αιγοπρόβειο γάλα ΔΩΔΩΝΗ
120 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1) Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
2) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
3) Χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
4) Κατεβάζουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί, πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη για να κολλήσει.
6) Μόλις κρυώσουν καλά, τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Tip: εάν σας περισσέψουν είναι ιδανικοί για βάση cheescake.
Πηγή: madame Ginger