Εάν θέλεις να “πιάσεις” το Μάη στη φύση ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία, λουλούδια, μονοπάτια απολαμβάνοντας το κάθε λεπτό, τότε έχουμε να σου προτείνουμε φυσικά πάρκα, χώρους αναψυχής στη φύση και γραφικά χωριά με πολύ πράσινο σε όλη την Ελλάδα!
Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
Το Άλσος Αγίου Νικολάου, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση.
Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων.
Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι
Βοτανικός Κήπος, στο Χαϊδάρι, που διατηρεί την άγνωστη σε πολλούς ομορφιά του αττικού τοπίου και κοσμεί την πρωτεύουσα, είναι ο μεγαλύτερος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, καλύπτει έκταση 1860 στρεμμάτων στις βόρειες παρειές του Αιγάλεω. Η είσοδός του είναι επί της Ιεράς Οδού.
Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το υπουργείο Γεωργίας. Οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher. Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975 κι από τότε συμπληρώθηκε με νέα διαδρομές και καινούρια τμήματα.
Ο κήπος φιλοξενεί περισσότερα από 4.000 είδη φυτών από όλο τον κόσμο και διαθέτει μεταξύ άλλων δενδρώνα, ανθώνα, τμήμα με φαρμακευτικά φυτά, θερμοκήπιο και φυτώριο. Στη Φυτοθήκη του διατηρούνται περίπου 19.000 αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές που τώρα θεωρούνται προστατευόμενες, επειδή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του προγράμματος «NATURA 2000».
Κοζάνη – Γεωλογικό πάρκο δημιούργησε η Νομαρχία στα «Μπουχάρια» Μικρόβαλτου
Εκεί οι επισκεπτες μπορούν να θαυμάσουν τα ξακουστά «Μπουχάρια».
Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την… καλλιτεχνική διάθεση της φύσης, δεσπόζει στο Νομό Κοζάνης.
. Τα «Μπουχάρια» είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (οι λεγόμενοι «Άτλαντες»).
Παρόμοιοι σχηματισμοί στην ίδια περιοχή είναι και τα «Νοχτάρια», με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιστεγάζονται με πλάκες. Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο δάσος, που έχει προέλθει από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων. Η Νομαρχία Κοζάνης προχώρησε στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών και να αναδείξει το σπάνιο αυτό φαινόμενο. Το πάρκο είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό.
Αττικό Άλσος
Ενα από τα πάρκα που πρέπει να επισκεφθείς είναι το Αττικό Αλσος, που αποτελεί χώρο αστικού δάσους. Θεωρείται ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής, με μεγάλη οικολογική αξία για το Λεκανοπέδιο Αττικής.
Η εκτασή του είναι μεγάλη 550 στρέμματα στο όρος των Τουρκοβουνίων. Αποτελείται από λόφους με βραχώδεις πλαγιές και γκρεμούς, αλλά και ένα σπήλαιο. Εκεί το μάτι σου μπορεί να ξεκουραστεί, ρεμβάζοντας και κοιτώντας τις πράσινες συστάδες κυπαρισσίων, πεύκων και πολλών άλλων ειδών δένδρων.
Όταν επισκεφτείς το Αττικό Άλσος θα βρείς ένα υπαίθριο θέατρο, κυλικείο, θερινό κινηματογράφο, αναψυκτήρια, παιδική χαρά, γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, αποδυτήρια αλλά και υπαίθριο χώρο για πάρκινγκ.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του και είναι απλή και οικεία για τους επισκέπτες του.
Λίμνη Δόξα στον Φενεό
Ο Φενεός με την πανέμορφη Λίμνη Δόξα είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Η μοναδικότητά της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί “Κορινθιακή Ελβετία” για την εκπληκτική του ομορφιά. Έλατα, πεύκα και βουνά,που ειδικά τον χειμώνα όταν είναι χιονισμένα, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση του αλπικού τοπίου.
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στον Αρχαίο Φενεό Κορινθίας. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου,με πρόσβαση από την μια μεριά της λίμνης,όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τον μπάνιο του.
Στην περίμετρο της λίμνης ζουν ελεύθερα άλογα. Κάποια από αυτά έχουν εξημερωθεί και ο επισκέπτης -ειδικά τον χειμώνα- μπορεί να κάνει βόλτα με αυτά.
Παύλιανη Φθιώτιδας
Για όσους θέλουν να ξεφύγουν ένα σαββατοκύριακο από την Αθήνα αλλά να μην πάνε και πολύ μακριά, υπάρχει ένα πανέμορφο χωριουδάκι περίπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα. Και είναι απρόσμενα διασκεδαστικό! Χτισμένη στα 1050 μ. στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Oίτης, είναι κατάφυτη, γεμάτη έλατα, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Ένα από τα ωραιότερα φυσικά πάρκα της χώρας βρίσκεται σε ένα χωριό μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα.
Στην Παύλιανη, μπορείτε να αρκεστείτε σε βόλτες μέσα στο πλούσιο πράσινο τοπίο του χωριού, να επισκεφθείτε το χαρακτηριστικό καφενείο και να απολαύσετε γεύσεις από παραδοσιακές πίτες και καλοψημένα κρέατα. Περπατώντας στους δρόμους του χωριού αποκλείεται να μην προσέξετε τα graffiti στους τοίχους των παλιών σπιτιών. Υπεύθυνη για το απρόσμενο θέαμα είναι μια δραστήρια Παυλιανίτισσα, η Μαρία Λιάγκα. Εκεί επίσης βρίσκεται και ένα από τα ωραιότερα φυσικά πάρκα της χώρας γεμάτο πυκνά έλατα, τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης, ξύλινους πάγκους και χειροκίνητα τελεφερίκ.