Η Ρόδος είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και για αυτό το λόγο οι επιρροές της από Ανατολή, Δύση αλλά και Αφρική είναι πολλές. Τα ήθη και τα έθιμα της είναι μια μείξη πολιτισμών, τόσο της εποχής των Ιπποτών όσο και των κοντινών μικρασιάτικων παραλίων.
Παρακάτω σας αναφέρουμε 8 χρήσιμες πληροφορίες που αξίζει να μάθετε για τη Ρόδο!
1. Το ροδίτικο σπίτι & ο Κλήδωνας
Αν θέλετε να αφουγκραστείτε πως ήταν η ζωή των Ροδιτών πριν από πολλά χρόνια, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Ροδίτικο Σπίτι. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε σπίτι αλλά ένα σπίτι – μουσείο όπου αναπαρίσταται πλήρως ένα παλιό παραδοσιακό ροδίτικο σπιτικό.
Στους χώρους του, μάλιστα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.
2.Άγιος Φανούριος: Ο Ροδίτης Άγιος & η πίτα του
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Η αμφίεσή του παρέπεμπε σε στρατιωτικό Άγιο. Σε ειδικά εικονίδια πάνω στην ίδια εικόνα υπήρχαν σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου. Ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος διάβασε την επιγραφή «Άγιος Φανούριος» και από τη Ρόδο η λατρεία του εξαπλώθηκε στα κοντινά νησιά και κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της αφού «οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός».
3.Το όνομα της Ρόδου
Σύμφωνα με την μυθολογία, η Ρόδη σύμφωνα ήταν η μεγαλύτερη από τις Ωκεανίδες, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος. Αργότερα, θεωρήθηκε κόρη του Ποσειδώνα και της Άλιας, ή ακόμα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Όπως και να έχει, όμως, η Ρόδη παντρεύτηκε τον Θεό Ήλιο και έδωσε το όνομά της στο νησί της Ρόδου, το οποίο αυτή και ο Ήλιος προστάτευαν και φυσικά βρισκόταν το κέντρο της λατρείας της.
4.Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και σίγουρα θα σας μαγέψει με την επιβλητικότητα και την ομορφιά της.
5. Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ
Ο Λόφος του Μόντε Σμιθ δεσπόζει πάνω από την πόλη της Ρόδου, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στα πόδια του. Ο Λόφος πήρε το όνομα του από τον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, που είχε στήσει εδώ το παρατηρητήριο του το 1802 προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις του στόλου του Ναπολέοντα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους.
6. Η κοιλάδα των πεταλούδων
Αποτελεί έναν από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης και πρόκειται για το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ερευνητές έρχονται εδώ για να απολαύσουν και να μελετήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα.
7. Το Πάρκο Ροδίνι
Το Πάρκο Ροδίνι είναι ίσως το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο, μια μικρή κοιλάδα γεμάτη ροδοδάφνες, σκιερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά και δροσερές καταπράσινες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα, τις οποίες διασχίζουν γεφυράκια. Σύμφωνα με το θρύλο στο Πάρκο Ροδίνι είχε στην αρχαιότητα τη Σχολή Ρητορικής του ο Αισχίνης, στην οποία μαθήτευσαν σπουδαίοι ρήτορες της Αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων ο Κικέρωνας και ο Ιούλιος Καίσαρας.
8. Ιαματικές πηγές Καλλιθέας
Το κτιριακό συγκρότημα στις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας είναι έργο του Ιταλού Αρχιτέκτονα Pietro Lombardi που το έκτισε το 1929 έπειτα από διαταγή του Ιταλού Διοικητής των Δωδεκανήσων. Επισήμως εγκαινιάστηκε την 1 η Ιουλίου 1929 με μεγαλόπρεπη τελετή.
Πηγή: www.gnoristetinellada.gr