Φανταστείτε μια παλέτα από συνεχώς μεταβαλλόμενα γαλαζια και πρασινα, γεμάτα με κοσμήματα από σμαράγδι και ζαφείρι. Καλώς ήρθατε στα Ιόνια Νησιά, μια αλυσίδα νησιών στην δυτική ακτή της Ελλάδας που συνδυάζει την ιταλική ατμόσφαιρα, το παριζιάνικο στυλ και την ελληνική φιλοξενία.
Αυτή η αφρώδη αλυσίδα επτά νησιών της δυτικής ακτής της Ελλάδας περιλαμβάνει την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα, όπου κάθε κατοικία διαθέτει παραδοσιακή κουζίνα.
Μην φυγετε απο τα νησιά του Ιονίου χωρίς να γευτείτε …
Παστιτσάδα:
Αυτό το πυκνό, Κερκυραϊκό πιάτο ζυμαρικών έχει το προειδοποιητικό σήμα των Βενετών (που κάποτε κατοικούσαν τα νησιά). Όπως πολλές γνωστές ιταλικές σάλτσες, η σάλτσα ντομάτας μαγειρεύεται με μοσχάρι, κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι. Όμως, σε μια περιστροφή της Κέρκυρας, αρωματίζεται όχι μόνο με το σκόρδο, το κρεμμύδι και το λευκό κρασί, αλλά και με γαρύφαλλα, κανέλα και φύλλα δάφνης. Όπως κάθε καλό παραδοσιακό πιάτο, οι παραλλαγές είναι λεγεώνα – μερικοί χρησιμοποιούν το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και τα μπαχάρι.
Σοφρίτο:
Αυτό το κλασικό πιάτο από την Κέρκυρα παίρνει το όνομά του από το ιταλικό fritto, που σημαίνει τηγανητά. Λεπτές φέτες κρέατος εκτρέφονται σε αλεύρι και τηγανητές, και στη συνέχεια ενσωματώνονται σε μια σάλτσα κρέμας που δημιουργείται με φορτία σκόρδου και μαϊντανό μαγειρεμένα σε λευκό κρασί και ξύδι. Το νόστιμο φαγητό είναι γεμάτο πατάτες ή ρύζι.
Κεφαλλονίτικη πίτα κρέατος:
Αυτή η πίτα κρέατος από την Κεφαλονιά είναι ένα πολυετές φαγητό για τις πλούσιες, καρυκευμένες γεύσεις της, χρησιμοποιώντας φύλλα δάφνης, σκόρδο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και μαντζουράνα. Συνήθως, είναι έτοιμο με ένα μίγμα μοσχαριού και αρνιού, το οποίο μαγειρεύεται σε σάλτσα κρασιού ντομάτας με λαχανικά όπως καρότα, πατάτα, πράσα, στη συνέχεια ψήνονται όλα σε πίτα.
Λευκαδίτικη Λαδόπιτα:
Το τοπικό επιδόρπιο της Λευκάδας, η Λευκαδίτικη λαδόπιτά, μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «πίτα πετρελαίου». Αλλά δεν είναι κάτι σαν αυτό το όνομα το κάνει να ακούγεται! Παρασκευασμένο με ελαιόλαδο, ναι, είναι ένα κέικ σιμιγδάλι και απλό σιρόπι το οποίο πιέζεται με σουσάμι και αμύγδαλα στην κορυφή και έπειτα ψημένο στο φούρνο. Ζεστό από το ψήσιμο, κόβεται σε σφήνες και ξεσκονίζεται με κανέλα και ζάχαρη.
Μελιτζάνες Σκορδοστούμπι:
Παρασκευασμένο σε μια κατσαρόλα – δεν μπορείτε να είστε πολύ ντροπαλοί με το ελαιόλαδο – οι μελιτζάνες μαγειρεύονται με τις ντομάτες, τις πατάτες και τα καρότα. Η ζωντανή κόκκινη σάλτσα είναι καρυκευμένη με πάπρικα, ξύδι και φορτία σκελίδες σκόρδου, εξ ου και το όνομά του, το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη για το σκόρδο (skordo). Στη Ζάκυνθο, πλέκουν το πιάτο γενναιόδωρα με κύβους λαδοτύρι, ένα τυρί που διατηρείται σε λάδι, αλλά η φέτα είναι ένα νόστιμο υποκατάστατο.
Σήμερα πολλά από τα παραδοσιακά πιάτα χωρίζονται σε πολλά εστιατόρια του νησιού, διευκολύνοντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον πλούτο γαστρονομίας του Ιονίου. Επομένως, αν θέλετε να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας για νέες γεύσεις, προσθέστε την εμπειρία σας στο ταξίδι σας με νόστιμες ιστορίες και, πάνω από όλα, σας κάνει να νιώσετε σαν μέρος της πόλης, ακριβώς όπως ένας ντόπιος.