Για τους περισσότερους από εμάς, ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί το τέλος των διακοπών. Για κάποιους τυχερούς όμως ή …υπομονετικούς, ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για χαλάρωση, καθώς επικρατεί περισσότερη ηρεμία στα αγαπημένα μας ελληνικά νησιά.
Σας προτείνουμε 4 από αυτά που διαθέτουν όλα όσα θα θέλατε για….τέλειες διακοπές!
Πάρος
Που να μείνεις:
Ciel Villas στη Νοτιοδυτική πλευρά της Πάρου στην περιοχή Πεταλούδες – Γλυσίδια.
Παραλίες:
Απέραντες, χρυσαφένιες, ήρεμες ή οργανωμένες. Η Πάρος διαθέτει πολλές και ξεχωριστές παραλίες: Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία, Πούντα, Καλόγερος, Κολυμπήθρες. Θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε, αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποια που θα την αγαπήσετε για πάντα.
Αξιοθέατα:
Αν αγαπάτε τα ταξίδια στον χρόνο, θα επισκεφτείτε το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, τον σπουδαιότερο παλαιοχριστιανικό ναό του Αιγαίου. Θα σταθείτε με κατάνυξη στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή, θα ανεβείτε στο Ενετικό κάστρο στο λιμάνι, θα επισκεφθείτε τον βυζαντινό δρόμο των Λευκών.
Τοπική Κουζίνα:
Στα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά του Κυκλαδίτικου νησιού περιλαμβάνονται οι χωριάτικες σαλάτες, στις οποίες αντικαθιστούν συνήθως τη φέτα, με τη μυζήθρα, η γούνα, που είναι ψητό σκουμπρί, οι καραβέλες, που είναι σαλιγκάρια, τα οποία συνοδεύονται από μία γευστική παριανή σάλτσα, τα πετιμεζίνια και οι κολοκυθόπιτες, που είναι εξαιρετικά γλυκά. Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το ουζάκι σας ή το παριανό κρασί σας με γεμιστά καλαμάρια του νησιού με πλιγούρι ή ρύζι, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα νόστιμο μεζέ. Στα αγαπημένα παριανά πιάτα συγκαταλέγονται η κακαβιά, το σαλατούρι, που είναι σαλάτα με σαλάχι, οι ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα και οι κολοκυθοκορφάδες.
Αγαπημένες στάσεις για φαγητό:
Levantis στην Παροικιά, Les Amis στη Νάουσα & The Little Green Rocket στην Παροικιά.
Σάμος
Που να μείνεις:
Στο Doryssa Sea Side Resort 5* δίπλα στο δημοφιλή ιστορικό προορισμό του Πυθαγορείου
Στο One Hotel 3* στον παραθαλάσσιο οικισμό Ποτοκάκι
Παραλίες:
Λόγω του μεγέθους της η Σάμος περιτριγυρίζεται από πολλές και ποικίλης ομορφιάς, παραλίες. Η παραλία Γάγκου είναι ένας όμορφος κλειστός κολπίσκος. Η παραλία Λειβαδάκι: Αμμώδης ρηχή περιστοιχίζεται δεξιά αριστερά από βράχους και στο βάθος ένα μικρό νησάκι σου χαρίζει την εξωτική αίσθηση μιας όμορφης λίμνης. Προς το Πυθαγόρειο συναντάμε τις γαλαζοπράσινες ακτές της παραλίας Κέρβελη. Αρκετά χιλιόμετρα αργότερα, μετά το Πυθαγόρειο σταματάμε στην παραλία Ποτοκάκι.
Αξιοθέατα:
Η Σάμος είναι γεμάτη από αξιοθέατα και αρχαιολογικούς θησαυρούς που σας καλούν να τους ανακαλύψετε, όπως τα ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ευπαλίνειο όρυγμα και φυσικά το περίφημο Ηραίον.
Περιπλανηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό της Σάμου, που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου. Στενά δρομάκια, αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά τόσο όμορφα. Η πόλη της Σάμου εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας και μαζί με το Βαθύ σχηματίζουν πια μια ενιαία πόλη με μεγάλη ιστορία.
Τοπική Κουζίνα:
Όσοι έχουν δοκιμάσει τη Σαμιώτικη κουζίνα κάνουν λόγο για ιδιαίτερες γεύσεις, με πολλές επιρροές από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Για τα εξαιρετικά τοπικά εδέσματα χρησιμοποιούνται τα ντόπια προϊόντα, αλλά και συγκεκριμένα Σαμιώτικα μυρωδικά, όπως το θρούμπι, που μοιάζει με ρίγανη και η μππαρμπαρόριζα. Σπεσιαλιτέ της Σαμιώτικης κουζίνας θεωρείται το κατσικάκι σε όλες του τις μορφές. Γεμιστή πλάτη ψημένη στο φούρνο, καθώς και μπούτι σκορδάτο με πατάτες ή και κοκκινιστό. Τα μπουρέκια στη Σάμο διαφέρουν κατά πολύ από όλα τα υπόλοιπα γνωστά μπουρέκια της Ελλάδας. Παρασκευάζονται από κίτρινη κολοκύθα και ντόπιο τυρί, με κανέλα και άλλα μυρωδικά μέσα σε φύλλο. Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός μεταξύ γλυκού και αλμυρού, αφού άλλοι τα πασπαλίζουν με τυρί και άλλοι με μέλι.
Αγαπημένα μας στέκια για φαγητό:
“Ορίζοντας Παραδοσιακό Εστιατόριο” και “Λέων” στον Πλάτανο-Καρλόβασι, Lakis Restaurant. “Το Μαγαζάκι που Λέγαμε” στο χωριό Μυτιληνιοί.
Ίος
Που να μείνεις:
Ios Palace Hotel & Spa 4* στο Μυλοποτά.
Παραλίες:
Μια από τις πιο ξακουστές παραλίες του νησιού είναι ο Μυλοποτάς. Η δεύτερη πιο γνωστή παραλία είναι το Μαγγανάρι. Μια όμορφη και συνάμα ιδιαίτερη αμμώδη παραλία. Όμορφη για τα καταγάλανα και καθαρά νερά της και ιδιαίτερη γιατί η παραλία απαρτίζεται από διαδοχικούς κολπίσκους, Μην ξεχάσετε να πάτε για μπάνιο στην παραλία Κουμπάρα. Δεν υστερεί σε τίποτα από το Μυλοποτά και το Μαγγανάρι, αφού διαθέτει χρυσή αμμουδιά και καθαρά νερά.
Όχι τόσο γνωστές παραλίες αλλά εξίσου όμορφες είναι οι παραλίες Μανούσου, Κάλαμος, Παππάς και Τρεις Εκκλησιές. Είναι σίγουρα πιο ιδιωτικές παραλίες, με λιγότερο κόσμο.
Αξιοθέατα:
Η Ίος είναι από μόνη της αξιοθέατο. Με την γραφική Χώρα, τα παραδοσιακά σπίτια, τις αμέτρητες εκκλησίες και τις απέραντες ακρογιαλιές. Η Ίος διαθέτει αξιοθέατα της νεώτερης ιστορίας του νησιού όπως οι περίφημοι ανεμόμυλοι, ακόμη και σύγχρονα αξιοθέατα όπως το ανοιχτό θέατρο και το μουσείο μοντέρνας τέχνης. Η Ίος όμως δεν υστερεί σε αξιοθέατα και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του λόφου του Σκάρκου είναι το πιο σημαντικό. Στην Ίο μπορείτε να αναζητήσετε τον τάφο του Ομήρου, τα αρχαία τείχη της πόλης ή τα διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν χρησιμοποιηθεί στις νεώτερες κατασκευές.
Τοπική Κουζίνα:
Στην Ίο να δοκιμάσεις Νιώτικα τυριά: σκοτύρι (μαλακό τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα από μαύρο θρούμπι), ξινό (αλοιφώδες τυρί, με ελαφριά, υπόξινη γεύση), τριλογία (ένα νέο σχετικά σκληρό τυρί από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα). Το νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και Τ\το τοπικό κρασί Ιήτης από Ασύρτικο. Από Τοπικά φαγητά να δοκιμάσεις τσιμέτια (κολοκυθανθοί γεμισμένοι με ρύζι και μυρωδικά), ρεβιθάδα, μακαρόνια ταραχτά με μυζήθρα και μακαρονόζουμο, ρεβιθοκεφτέδες, κουκιά φρικασέ αβγολέμονο, ομελέτα με σκάρφα (ένα χόρτο σαν το άγριο σπαράγγι), μάτσι (είδος ζυμαρικού) κι από γλυκά Μοσέντα, καρπουζολουκουμάδες και λουκουμάδες με σουσάμι, μελιτίνια με νιώτικη μυζήθρα, παστέλια με μέλι και πορτοκάλι, αβγοκαλάμαρα, αμυγδαλωτά ψημένα με λίγο σιμιγδάλι, καλασούνια και παστωτά σύκα.
Αγαπημένα μας στέκια για φαγητό:
Ο “Πολύδωρος” στην Κουμπάρα, το “Salt” στην παραλία Μυλοποτά και το Κατώγι στη Χώρα.
Μήλος
Που να μείνεις:
Golden Milos Beach 4* στην παραλία του Προβατά
Santa Maria 3* στον Αδάμαντα
Adamas Hotel 2* στον Αδάμαντα
Που να κολυμπήσεις:
Με το πέρασμα των χρόνων το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού έχει σμιλευτεί από τους δυνατούς ανέμους και τα κύματα του Αιγαίου, δημιουργώντας ένα παράλιο μέτωπο που όμοιό του δεν έχετε συναντήσει ξανά! Το Σαρακήνικο είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Μήλου. Η φήμη της οφείλεται στο σχεδόν εξωπραγματικό… σεληνιακό τοπίο! Ο Μύτακας είναι ένα πολύ μικρό, γραφικό ψαροχώρι της βόρειας Μήλου με αμμώδη παραλία και καταγάλανα νερά. Η Αλογόμαντρα μια όμορφη παραλία με φυσική σκιά. Ο Παπαφράγκας, όπου το κολύμπι στα νερά του Παπαφράγκα είναι μια εμπειρία μοναδική! Το Κλέφτικο πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία και η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι. Ο Προβατάς είναι μια χρυσοκόκκινη αμμουδιά ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς είναι οργανωμένη και έχει ρηχά νερά. Το Τσιγκράδο βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από τον Αδάμαντα, μια μαγευτικά όμορφη λευκή αμμουδιά με σμαραγδένια νερά. Η Αχιβαδόλιμνη μια κατάλευκη αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά.
Τοπική κουζίνα:
Χειροποίητα ζυμαρικά (ταλιατέλες, μάτσι), συνταγές όπως τα σκορδολάζανα, τα αμυγδαλωτά, τα ραφιόλια, η αλιάδα, το κυδωνόπαστο αποτελούν ενετικές μνήμες. Πιταράκια, σκαλτσούνια, λυχναράκια, κοκκινιστά σαλιγκάρια και πολλά ακόμα.
Για να συνοδεύσετε τη ρακί: αχνισμένα φύλλα της αγκινάρας, σκέτα ή βουτηγμένα στην τοπική σκορδαλιά, το αγιολί, τα αχνισμένα μικρά σαλιγκαράκια (σπάνια πλέον), τα φρέσκα ωμά κουκιά, τις κριθαροκουλούρες με ντομάτα ή μηλέικο μπελτέ (τοπική ονομασία) και λάδι. Από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Μήλου, ο περίφημος μηλέικος μπελτές. Από τυριά δοκιμάστε τη μανούρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, μυζήθρα, σκοτύρι (τουλουμοτύρι). Χαρακτηριστικά γλυκίσματα της Μήλου είναι το γλυκό του κουταλιού “κουφέτο”και η καρπουζόπιτα, με καρπούζι, μέλι και αλεύρι.
Αγαπημένα στέκια για φαγητό:
“Ω Χαμός” στον Αδάμαντα, “Avli-Milos” στην Πλάκα, “Medusa” στα Μαντράκια.